Безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. ще получат малки и средни предприятия,

...
Безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. ще получат малки и средни предприятия,
Коментари Харесай

До месец-два автобусни превозвачи ще получат помощи за 30 млн. лв.

Безвъзмездна помощ от 30 млн. лева ще получат дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти и потърпевши от последствията на COVID-пандемията. Парите ще бъдат обезпечени от ОП  " Иновации и конкурентоспособност " и ще бъдат предоставени на министерството на превоза, което ще организира кандидатстването и администрирането на мярката. 

Днес министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който дава отговор за ОПИК, и министърът на превоза Росен Желязков подписаха контракта за разходването на средствата.

Предвижда се превозвачите да получат грантове от 3000 лева до 450 000 лева според от оборота на компанията. Размерът на помощта не може да надвишава 8% от оборота. Според плановете към 1000 фирми могат да се възползват от финансовата поддръжка от 1485 общо в бранша.

" Заявките на кандидатите няма да бъдат оценени, а ще се преглеждат по допустимост. Целта е средствата да доближат бързо до всички предприятия. Достатъчно е предприятието да има годен лиценз за осъществяване на активността ", изясни министър Желязков.

„ Това е една много дълго чакана от нас мярка... Наистина е витално значимо за нас тя да започва, тъй като ще даде глътка въздух, с цел да можем да оцелеем. Ситуацията в действителност е доста трагична във всичките сфери на превоза, било то инцидентни транспорти, било транспорт по постоянни автобусни линии, профилирани транспорти “, разяснява Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

Автобусните превозвачи бяха едни от първите стопански действия ударени от пандемията след оповестяване на изключителното състояние през март и рестриктивните мерки за пътешестване. Превозът на туристи и екскурзии към момента не е възобновен, а постоянните автобусни линии са мощно орязани.

По уверенията на министъра на превоза Росен Желязков превозвачите ще имат достъп до безвъзмездната помощ в идващите един до два месеца. 

Заради COVID-кризата  ОП „ Транспорт и транспортна инфраструктура " бяха пренасочени към Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност " 193 млн. лева за подкрепяне на микро, дребни и междинни предприятия, напомнят от МТИТС. След диалози с Европейската комисия в този момент 30 млн. лева от тези пари назад се насочват към МТИТС Росен Желязков. По думите му, предприятията в бранша са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през идващите един до два месеца.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР